Foťte výborná selfie - blog - Trh knih - online antikvariát

Foťte výborná selfie

Martin Skřivánek / 21. 08. 2015

Před nedávnem jsme otočili objektiv poprvé proti sobě a nestačili se divit. Nepochopení střídal údiv, údiv nadšení. Objevili jsme Ameriku, tedy selfie. Jestli chcete fotit shelfíčka jako profík, koukněte na rady v následujícím článku.

Zdroj: Pinterest

Selfie už dělá v této době skoro každý. Jak se tedy odlišit od takové masy? Jednoduše buďte lepší. Chce to nápad a vědět, jak na to. S nápadem jsme pomohli. Letní #shelfie soutěž je stále v plném proudu, takže už jenom stačí být lepší a vyhrát.

Nevěřili byste, jak je téma focení selfie obsáhlé. Proto jsme vzali téma letem světem a vybrali jen ty nejdůležitější části. Pojďme se vrhnout na první a nejdůležitější z nich. Na kompozici.

1. Kompozice

“Hlavně tam nezkoušejte nacpat všechno”

Jak vmáčknout vše na jeden snímek, aby to mělo hlavu a patu? Dalo by se to shrnout do několika jednoduchých rad. Vlastně do jediné, nezkoušejte jednou fotografií zachytit vše. Ono okřídlené, méně je někdy více, platí u focení dvojnásob.

Na šířku nebo na výšku

První věcí, kterou si před samotným focením musíte rozmyslet je, jak natočíte aparát. Záleží na tom pak všechno ostatní.

Na výšku

Hlavní a jediná pozornost bude směřovat na vás a na věci, v podobné vzdálenosti od objektivu. Po právu, vaše maličkost zabere většinu záběru. Pozadí pak už jen velmi dotvoří atmosféru. Tuto možnost zvolte, když chcete světu říct, jak vypadáte a na tom, kde jste moc nesejde. Hodí se také když ukázat nějakou novou věc. Prostě si ji dejte k obličeji.

Zdroj: Pinterest

Na šířku

Dokumentární nebo také cestovatelská varianta. Říkáte světu: “Tady jsem byl(a)!” Neuděláte chybu, když pozadí věnujete i víc než polovinu fotografie. Ale to trochu předbíháme.

Zdroj: Pinterest

Pravidlo třetin

A třešnička kompozice je tady. Máte rozhodnuto, co budete fotit, jakou orientaci zvolíte. A teď. Jak to všechno poskládat do jednoho záběru? K tomu vám poslouží pravidlo třetin.

O co jde? Zjednodušeně se jedná o rozdělení mřížkou na třetiny, jak svisle tak horizontálně. Na tyto přímky pak umisťujeme hlavní objekty. Jednoduché, složité, něco mezi?

Pojďme se na ty třetiny podívat zblízka. Když rozdělíte snímek, vypadá takto:

Modře jsou vyznačené uzly, do kterých je nejlepší umístit hlavní objekty. Povedená fotka podle pravidla třetin pak vypadá takto.

Ústa i oko, jsou přímo v uzlech, takže tato fotka funguje skvěle.

Stejný záběr, jen ignorujeme pravidlo třetin.

Co se stalo? Fotografie už není tak poutavá. Obličej umístěný do středu záběru na sebe přitáhne veškerou pozornost. Zbytek snímku zůstane bez povšimnutí.

Lidský obličej na sebe přitahuje velkou porci pozornosti přirozeně. Podívejme se proto na jiný příklad.

Zde je již jasně vidět, že jakákoli elegance se ze snímku vytratila. Fotografii ovládl hlavní motiv a zabránil, abychom vnímali ostatní prvky fotografie.

A jak tedy fotit selfie podle pravidla třetin? Třeba takto:

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

2. Dejte si pozor na světlo

Každý fotograf vám řekne, že hned po kompozici je nejdůležitější na každé fotce osvětlení, nebo před ní? Zkrátka je Hodně důležité. Osvětlením totiž dodáte fotografie atmosféru. Měkké světlo, které rovnoměrně osvětluje celý snímek, dává pocit klidu. Zatímco dramatické osvětlení, kde ze tmy vystupují převážně jen obrysy předmětu dodává napětí, někdy až náznak nebezpečí.

Měkké světlo a kde ho najít

Pro většinu portrétu se velmi dobře hodí tento typ osvětlení. Venku jej najdete, když je zamračeno, ale stačí i jemný opar. Zkrátka cokoli, co změkčí přímé sluneční světlo. Ze stejného důvodu se pro focení nehodí přímé polední slunce. Na obličeji se objeví velmi ostré a tmavé stíny. Pokud nemáte na vybranou a potřebujete v tu dobu fotit použijte raději blesk. Ten nepěkné stíny potlačí.

Když jste odkázáni na umělé osvětlení, hledejte spíše tlumenější zdroje světla. Holá žárovka blízko obličeje jenom prohloubí stíny a podstatnou část obličeje tak skryje. Ale někdy to je naopak záměr.

Dramatické osvětlení

Polovina tváře topící se ve tmě, kterou ruší jenom naznačené kontury. Líbí se vám podobné fotografie? Není zase tak těžké je vytvořit. Bude vám k tomu stačit jenom menší zdroj světla, který stačí dát blízko obličeje. Zkuste například světlo nad zrcadlem v koupelně. Výsledek může vypadat i takto.

Pro pořízení podobné fotografie nepotřebujete drahé studiové vybavení. Stačí obyčejná zářivka a trocha trpělivosti.

Proletěli jsme bleskově světem selfíček. Doporučení na závěr? Foťte. Protože jedině cvičení dělá mistra.

Komentáře

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.