Co se děje na českém knižním trhu? - blog - Trh knih - online antikvariát

Co se děje na českém knižním trhu?

Klára Sobotková / 21. 04. 2020

Již téměř šest týdnů trvá v ČR nouzový stav, který mimo jiné rozhýbal vlny českého knižního trhu. Zaznamenali jste to?

Uzavření knihkupectví roztočilo možná jen zdánlivě bludnou spirálu, ze které může údajně pomoci nakladatelům a široké síti spolupracujících překladatelů, grafiků, sazečů a tiskáren finanční injekce z Ministerstva kultury ČR.

Navenek se může zdát, že s ministrem Lubomírem Zaorálkem zástupci nakladatelství a celé distribuční sítě nejednají „jako jeden muž“. Svaz českých knihkupců a nakladatelů se ozval asi nejdůrazněji, ovšem samostatně se snaží i Cech malých nakladatelů a organizace Knihex. Nůžky se rozevírají mezi velkými hráči na trhu a drobnými subjekty. Gigant Euromedia Group, který v uplynulých dvou desetiletích spolkl řadu vydavatelství a zároveň působí jako distributor i provozovatel sítě knihkupectví Neoluxor, totiž nedlouho po vyhlášení nouzového stavu informoval dopisem nakladatele, že jim pozastavuje platby. Informace se pak šířila jako lavina. I když své prohlášení Euromedia posléze zmírnila, nejistota zůstala. Paradoxně největší hráč může být tím nejzranitelnějším.

Ministr Zaorálek nakonec po jednání přislíbil finanční injekci a to s preferencí nakladatelů, kteří od MKČR již v minulosti čerpali granty, čímž chtěl upřednostnit drobná nakladatelství. Ze Svazem požadované jedné miliardy korun (která podle slov jeho předsedy ročně plyne do státního rozpočtu ve formě DPH z knih) však nakladatelé uvidí nejspíš jen drobné. Ministerstvo uvolní 440 milionů korun na tzv. živou kulturu, z toho nakladatelstvím půjde úsměvných 20 milionů korun. Po rozpočtení částky připadne průměrně jednomu nakladatelství 200 tisíc korun. Jenže je tu pak ještě jedno velké ALE. Přidělení dotace je umožněno jen těm nakladatelům, kteří nevyužívají výhod z jiných ministerstev (kurzarbeit či Příspěvek pro OSVČ 25 tisíc Kč). Mnozí nakladatelé tuto částku považují právem jen za symbolické gesto ministerstva. Snad pomůže uhradit některé platby externistům. Je zřejmé, že taková částka nemůže mít ambice knižní trh zachránit… a zdá se, že ambice pomoci vzpružit kteroukoli část trhu stojící na drobných podnikatelích nemá z našeho vládního aparátu snad nikdo.

Vnucuje se otázka, jak může být několikatýdenní odstávka fyzického prodeje knih, která ještě ani nenastane ve vrcholu prodejní sezóny, pro mnohé nakladatele doslova likvidační. Můžou velcí hráči, kteří jsou rozkročení v celém řetězci vzniku knihy a trh (zdánlivě) stabilizují, tento trh v krizi ještě více ohrozit? Jsou na vině opravdu nesplacené faktury nakladatelů? Situaci by zjevně odblokovalo co nejčasnější znovuotevření knihkupectví. Předseda SCKN Martin Vopěnka však v rozhovoru pro DVTV naznačil, že někteří se otevřít bojí, aby pak nepřišli o další možné formy kompenzací. Zde už situace ztrácí na přehlednosti a Svaz svoji jednotu.

Přemýšlivého čtenáře a zkušeného uživatele Internetu také jistě napadne, že přeci existují e-shopy. Copak nemůže například cílená nabídka internetového prodeje pomoci překlenout „hubenější období“ a správně vedený ediční plán pak před Vánoci doplnit chybějící zisky?

S napětím budeme sledovat, jak ustojí síť knihkupců, která je čím dál tím méně tvořena nezávislými knihkupci a čím dál tím víc polykána obchodními sítěmi, současnou ránu do konzervativního byznysu. Doufejme, že se trh očistí a produkce vydavatelů zkvalitní; že bude pomoženo slabším v souladu s pravidly volného trhu.

V médiích nečteme o situaci antikvariátů. V současnosti jsou zasaženy stejně, jako knihkupci. Po skončení omezení ale naopak mohou zaznamenat velké oživení. Pokud se český knižní trh skutečně zhroutí a největší hráči poputují do insolvence, je dokonce možné, že antikvariáty budou na nějakou dobu tvořit jeho páteř.

TrhKnih.cz například jede na plné obrátky. Již po Velikonocích jsme se vrátili na předkrizové objemy denních prodejů. Lidé čtou, z toho máme radost. A prodejci chodí na poštu a odesílají. Naše perspektiva tedy zůstává optimistická. Děkujeme, že se podílíte na naší vizi decentralizovaného knižního tržiště pro Českou republiku.

Hodně zdraví!

Komentáře


ruza 21. 04. 2020 v 09:43
Co k tomu dodat? Moc jsme si zvykli na to, že máme skoro vše. Vytratila se skromnost a spokojenost s tím, co mám. Máme vyšší a vyšší nároky. Ale opravdu to vše potřebujeme? Trh se určitě vyčistí. Kdo tvrdě pracoval, bude tvrdě pracovat dál. Někdo se vrhne na něco úplně jiného. A někdo nový se objeví. Zaplatit - podělit se o ztráty - budeme muset všichni. Nebude to lehké, ale je zapotřebí věřit.

bejan 23. 04. 2020 v 11:45
Mohl bych se dozvědět, co to prosím znamená "decentralizace knižního tržiště pro Českou republiku"? Jsem nezávislý knihkupec, ale přesto mi toto vaše vyjádření není jasné...

petrsobotka 04. 05. 2020 v 14:10
Decentralizace je obecně fenomén, který je spjatý s Internetem jako takovým a zejména se službami na něm postavenými. Uber je decentralizovaná taxíkářská služba, AirBnB decentralizovaná ubytovací platforma atd. Fyzické obsloužení klienta provádějí subjekty, které spolu nejsou vlastnicky nijak propojeny a celá soustava je tak velmi robustní vůči ekonomickým, politickým nebo meteorologickým vlivům ;-) V případě TrhuKnih a koronavirové epidemie to zafungovalo tak, že sice někteří prodejci svoje nabídky knih stáhli, protože nechtěli chodit na poštu, ale jiní fungovali úplně normálně a tržiště jako celek tak nebylo výrazněji zasaženo. "Nezávislá" knihkupectví mohou být skutečně nezávislá, pokud berou zboží od vícero knižních distributorů. Pak jsou v podstatě prvkem decentralizovaného celku.

Student931 14. 05. 2020 v 14:15
Na netu jsem četl pláč pana Kadlece, šéfa Albatrosu, že jestli jim vláda nepomůže, zhynou. Potom jsem se podíval do jejich účetní závěrky a zjistil, že pracují s cizími zdroji ve výši 300 milionu Kč. Takže za normálních časů by zhynuli tak jako tak. Pomoc nepomoc, měli by si nakladatelé zvyknout, že se musí hospodařit se ziskem a ne na dluh. Potom stačí malá breberka a trh padá. Ale není to neochotou vlády pomoci, nýbrž nezodpovědným hospodařením subjektů trhu.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.