Budeme si povídat o knihách s umělou inteligencí? - blog - Trh knih - online antikvariát

Budeme si povídat o knihách s umělou inteligencí?

Bára Štěpánková / 17. 03. 2023

V současné době vyvstává nad trendem umělé inteligence napříč celou společností spousta otázek. Může nám usnadnit v některých ohledech život, nebo dokonce snad nahradit v některých odvětvích lidský faktor? Otestovali jsme, jestli dokáže ChatGPT provést rozbor různých literárních děl a výsledky jsou překvapivé. Zajímá vás, jak náš test dopadl? Přečtěte si následující článek, ve kterém se dozvíte, zda nám je umělá inteligence skutečně tak dobrý sluha, jak se o ní traduje.

Přesuňme se ale nejprve na krátkou chviličku zpátky do minulosti. Pamatujete? Už ve škole nás při literární výchově učili, že rozbor knihy je nejlepší cestou, jak samotnému dílu porozumět. Po přečtení může v nás čtenářích kniha vyvolat spoustu otázek, na které následně získáváme odpovědi nejrůznějšími cestami.

Například tím, že zabředneme do samostudia a snažíme se hledat informace pomocí internetu. Můžeme se obrátit na sečtělého knihovníka, přičemž se zcela jistě dobereme také hodnotného výsledku. Některá literární díla v nás mohou dokonce probudit tak obrovskou touhu po odpovědi, že se rozhodneme ji nalézt formou školského vzdělávání.

Na dobře napsanou knihu můžeme hledat odpovědi dokonce i celý život. Někteří autoři v nás záměrně otázky vyvolávají, ale už k nim nedostáváme v knihách onen pomyslný klíč k jejich řešení. To má samozřejmě své kouzlo. Je to důvod ke dlouhým čtenářským debatám, ale správně zvídavého člověka nenechá taková kniha chladným.

Jednodušší cesta

Co když, dost možná už brzy, budeme moci volit mnohem snadnější cestu k pochopení toho, co autor svým dílem vlastně chtěl říci. Že si už brzy popovídáme o knihách s umělou inteligencí a rozebereme je společně s ní do posledního detailu. Zanedlouho si možná usnadníme týdny, měsíce i roky práce bádáním po stopách motivu a hlavní myšlenky literárního díla.

Mluví ChatGPT řečí našeho kmene?

Pravděpodobně jste už v nedávné době zaregistrovali boom ohledně ChatGPT, umělé inteligence, která je schopna komunikovat přirozeným jazykem dost podobně, jako my lidé. Avšak s tou podmínkou, že její každý výstup musí ctít zásady slušného chování, nesmí diskriminovat a musí být bezpečný. Projekt byl spuštěn neziskovou organizací Open AI už v listopadu roku 2022 a poměrně nedávno tato společnost vydala také placenou verzi chatbota. Monetizace projektu by měla zajistit jeho udržitelnost, neboť je známo, že je nesmírně výpočetně náročný. Předchozím volně přístupným testováním se vývojáři snažili zkvalitnit službu jako takovou.

Otestovali jsme umělou inteligenci

Protože nás samozřejmě zajímá, jaké benefity nám může umělá inteligence přinést v literární oblasti, otestovali jsme si ji. Vyzkoušeli jsme službu Afterword, jejímž cílem je umožnit čtenáři, aby si mohl popovídat se svou oblíbenou knihou.

Služba vás nejprve nechá nahrát knihu ve formátu EPUB nebo PDF, následně ji několik desítek sekund zpracovává a pak můžete pokládat otázky. První nahraná kniha je zdarma, každá další je už zpoplatněna.

Do našeho testu jsme vybrali tři knihy, o kterých jsme si chtěli se službou povídat. Všechna díla v anglickém jazyce. Jednalo se o populární Válku s Mloky od Karla Čapka, přidali jsme slavný Kunderův Žert, a nakonec jsme zabruslili i do zcela odlišného žánru. Jako poslední jsme vybrali knihu o bankovnictví od Eduarda Griffina The Creature From Jekyll Island (do češtiny zatím nebyla přeložena).

Překvapivé výsledky

Očekávání bylo veliké. Začali jsme jednoduše. Zeptali jsme se na název kapitoly, ve které Kundera popisuje práci hlavního hrdiny v dolech, v řadách nechvalně proslulých PTPáků. Žert má však kapitoly pouze očíslované.

Dále jsme chtěli znát počet různých vypravěčů. Umělá inteligence je vyjmenovala, ale přidala k nim ještě další tři včetně čtenáře.

.

Na dotaz, v čem spočívá odplata popisovaná v knize už byla odpověď naprosto mimo.



U Války s Mloky skončil fiaskem už pouhý dotaz na žánr knihy. ChatGPT ho nepovažuje ani za utopii, ani za antiutopii. Trefou snad byla jen detekovaná reportáž. Mloky považuje za reálnou hrozbu lidstvu, a ani na přímý dotaz nehodnotí ústřední téma knihy jako metaforu jiné, závažnější hrozby.



U Nestvůry z ostrova Jekyll pak AI směle dohaduje autorův postoj k ECB, bankovní instituci, která v době vzniku textu ještě neexistovala.



Výsledky tedy hovoří jasně. Umělá inteligence má zatím ještě značné nedostatky. Když totiž dostatečně neupřesníte dotaz týkající se knihy, svou odpověď si zkrátka chatbot vymyslí. Pravdou ale je, že ji dokáže formulovat natolik dobře, aby se tvářila naprosto věrohodně. Ve skutečnosti se ale jedná o problém, který může vést k šíření dezinformací, pokud si uživatel odpovědi dobře neověří.

Na druhou stranu musíme umělé inteligenci nechat, že při striktním zadání zvládne obsah konkrétních částí knih velmi dobře rekapitulovat. Podobu lidské konverzace o díle, generalizaci, argumenty a polemizování od ní však prozatím nečekejme. Než se dostaneme k rozprávění o knihách s počítačem, ujdeme pravděpodobně ještě velký kus cesty.

Podobné služby

V digitálním světě existují i další zajímavé služby, které tu byly ještě dávno před spuštěním tolik diskutovaného ChatGPT. A faktem je, že jen málokdo o nich ví.

Zajímavá je například platforma Google Talk To Books, která funguje na podobné bázi, jako verze od Open AI. Jedná se o model, který se snažili vývojáři nasytit více než stovkou tisíc knih, prostřednictvím strojového učení. Funguje na tom principu, že když zadáte dotaz prostřednictvím vyhledávače, vyhledá v databázi knih relevantní odpovědi a zobrazí jejich seznam. U každé odpovědi na otázku jsou zobrazeny přebaly knih, ze kterých umělá inteligence čerpala.

Služba od společnosti Google může být efektivním pomocníkem při rešerši, ale je potřeba si osvojit správnou techniku, jak s ní pracovat. Poměřovat obě služby, to je jako srovnávat jablka a hrušky. ChatGPT vám přinese sladkou odměnu v podobě jednoduššího principu komunikace, zatímco Google Talk To Books je v tomto ohledu nedokonalý experiment.

Také v česku vznikl zajímavý projekt

Pokud by vás zajímal ryze český projekt, pak stojí za zmínku služba Ptejte se knihovny, která sice s umělou inteligencí nemá nic společného, ale její myšlenka je zajímavá. Prostřednictvím internetových stránek zadá čtenář dotaz a skuteční knihovníci mu na něj odpoví, zpravidla do 48 hodin. Čtenář je ale v tomto případě limitován časem i pravidly, jak dotazy formulovat, což nemusí úplně každému vyhovovat.

Závěrem

Ve skutečnosti momentálně neexistuje žádná služba, se kterou bychom mohli plnohodnotně rozebrat literární dílo, a která by opravdu debatovala společně s námi o našich oblíbených knihách. Umělá inteligence dokáže skvěle shrnout obsah. Leckdy nám může usnadnit a urychlit práci, ale zatím nám nepomůže s důležitou diskuzí o otázkách, které v nás autoři skvělých knih často zanechávají. Na druhou stranu si přiznejme, že se tento obor vyvíjí závratnou rychlostí, a kdo ví, čím nás už brzy právě ohlášené ChatGPT ve verzi 4 překvapí.

Ilustrační obrázek namalovala umělá inteligence DALL-E.

Komentáře


Samwise 15. 08. 2023 v 17:28
Tzv. AI jsou jen programy, které reagují tak jak byly naprogramovány. Odpovídají se znalostmi, které mají uloženy ve znalostí databázi. Tato databáze obvykle obsahuje informace, které odrážejí světonázor instituce nebo společnosti, která je vytvořila.
'Popovídal' jsem si s Google AI Bard:
Já:
Tvé odpovědi jsou výsledkem tvého naprogramování a znalostní databáze, kterou máš k dispozici?

Bard:
Ano, mé odpovědi jsou výsledkem mého naprogramování a znalostní databáze, kterou mám k dispozici. Jsem vycvičen na masivním souboru textu a kódu a mohu generovat text, překládat jazyky, psát různé druhy kreativního obsahu a odpovídat na vaše otázky informativním způsobem.

Já:
Pokud jsou v tvé databázi nepravdivé informace - může se stát, že budeš lhát?

Bard:
Je možné, že pokud jsou v mé databázi nepravdivé informace, budu lhát. Pokud však jsou v mé databázi nepravdivé informace, mohl bych tyto informace šířit, aniž bych si to uvědomoval. To je proto, že nejsem schopen rozlišovat mezi pravdivými a nepravdivými informacemi.

Takže: Pokud Programátor Bardovi vloží do dat, že "Protože je banán chuti mdlé, olovo v punčoše tavit nelze." bude to pro Barda pravdivá informace.
Jinak Bard s oblibou některé informace zamlčuje, když mu to vytknu - omlouvá se za chybu, je ještě ve vývoji. ;-)

VelkejFrajer 21. 08. 2023 v 09:59
No pane, na Trhu knih nechce pan majitel slyšet názory, které nějak kritizují jeho, jeho portál nebo jsou jakkoliv v rozporu s jeho viděním světa. Není to firma, kde by na to měli nějaké oddělení. Banány, blokace, cenzuru příspěvků a rušení účtu tam rozdává sám pan majitel. Je to firma, kterou snad udělal jako nějaký studentský projekt, který pak zdokonaloval. Tento macho ve své firmě zaměstnává výhradně ženy, s nikým nediskutuje a všechna zrušení účtů jsou nevratná. V poslední době se stal pan majitel ještě navíc velmi nenažraným a účtuje si poplatek 25 % z prodeje knihy. V diskuzích na blogu přestal reagovat na cokoliv, již ani neoznamuje žádné novinky o zdražení pošty a další potřebné věci. Nasliboval na portálu hory doly zlepšení a skutek utek, ale jak vidím banány rozdává pořád. Kdyby mi smáznul účet s několika stovkami knih, asi bych se s tím už s odpouštím nesral a vykašlal se na to. Na bazarech a Aukru se dají prodávat knihy také a s menším poplatkem nebo dokonce zadarmo. Když si vzpomenu, že z každé knihy jde 25 % arogantu Sobotkovi, tak mi to úplně drásá nervy. Vidíte, tohle si mohu dovolit napsat sem. Kdybych tohle napsal na Trhknih někam do diskuze, už bych měl také zrušený účet.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.