Zdražení České pošty se vás nemusí týkat - blog - Trh knih - online antikvariát

Zdražení České pošty se vás nemusí týkat

Petr Sobotka / 25. 01. 2019

Pozor, informace uvedené v tomto článku již nejsou aktuální!

Česká pošta v lednu 2019 opět změnila ceník a mnohé naše prodejce to zaskočilo, k pozdvižení ale (zatím) podle nás není důvod.

TrhKnih používá od začátku svého fungování, což je už více než 5 let, dva základní typy produktů České pošty. Jedná se o Doporučené psaní, pokud se zásilka vejde do 2 kg (a tloušťky 5 cm, o tom bude ještě řeč níže). Cokoli těžšího pak radíme zasílat jako Cenný balík, což je produkt, který pojme větší zásilky jednak váhově, a navíc je více pojištěn.

Níže vidíte snímek z ceníku platného od 1. února 2019 (v lednovém jsou stejná čísla).





K uvedeným cenám cenného balíku ještě připočtěte 6 Kč za pojištění zásilky na hodnotu 5 tisíc Kč a dostanete standardní ceny poštovného, které náš systém v objednávkách účtuje.

Výchozí ceny poštovného na TrhKnih

doporučené psaní do 500 g55 Kč
doporučené psaní do 1 kg60 Kč
doporučené psaní do 2 kg65 Kč
Cenný balík do 5 kg125 Kč
Cenný balík do 10 kg145 Kč
Cenný balík do 15 kg195 Kč
Cenný balík do 20 kg220 Kč

Široké portfolio produktů České pošty

Reálná zkušenost z poboček České pošty je bohužel taková, že pokud si o Cenný balík vysloveně neřeknete, pracovnice na pobočce vám nabídne nějaký dražší produkt, tedy např. Balík Do ruky. Kromě toho existuje ještě obyčejný balík, doporučený balíček, balík Na poštu, balík do Balíkovny, balík Komplet a další. Zorientovat se v nabídce není vůbec jednoduché.

Na TrhuKnih se snažíme mít nejlevnější možné typy doporučených zásilek, tj. zásilek, které se dají sledovat pomocí podacího čísla. Proto upřednostňujeme Doporučené psaní a Cenný balík.

Ať žije individuální nastavení!

Rovněž od samého začátku nabízí TrhKnih každému prodejci možnost nastavit si ceny dopravy individuálně, chcete-li tedy, využijte tuto možnost v sekci Nastavení.

Ach ta tloušťka doporučeného psaní

Náš systém má jednu nedokonalost, o které víme a budeme se ji snažit řešit. U zásilek, které se sice vejdou do váhového limitu 2 kg, ale nevyhoví požadavku České pošty na maximální tloušťku Doporučeného psaní, která je stanovena na 5 cm.

Typicky se tak stává u objednávky 3 půlkilových knížek. Pokud jde o silnější svazky, nelze se do 5 cm vejít a námi vypočtené poštovné je tak nižší, než prodejce na poště skutečně zaplatí. Takové případy řešíme individuálně a naším cílem samozřejmě je, aby prodejce na poštovném netratil.

PPL, Zásilkovna, Uloženka

Čas od času se objeví přání prodejců zasílat jinými dopravci, než je Česká pošta. Požadavkům rozumíme, víme o nich a do budoucna s přidáním dalších dopravců počítáme.



Všem aktivním uživatelům děkujeme za přízeň a přejeme hodně spokojených nákupů a úspěšných prodejů!

Petr Sobotka, provozovatel

Komentáře


Claudius 28. 01. 2019 v 22:42
Zatím se mi nestalo, že bych překročil tloušťku 5 cm. Silnější knihy běžného formátu se beztak do limitu 0,5 kg skoro nikdy nevejdou. U nich udávám hmotnost do 1 kg, hmotnost do 0,5 kg jen u lehkých a tenkých knih tloušťky do cca 2,3 cm.

Jako psaní posílám tedy nanejvýš 2 silné knihy, které dám vedle sebe. Pokud mám objednávku na 3 knihy do celkové hmotnosti 2 kg, pak musejí být alespoň 2 knihy tenčí, ty dám na sebe, vedle nich silnější a výškově to srovnám vlnitou lepenkou. Podobně u 4 tenkých knih do celkových 2 kg (málo pravděpodobná kombinace). Chce to mít šikovnou krabici, snížit její výšku pod 5 cm, překrýt kartonem (případně víkem) a omotat lepicí páskou.

Pokud má kniha výjimečně tloušťku téměř 5 cm nebo více, pak rovnou v nabídce zvolím balík. Takových ale mnoho nemám.

Krátce řečeno, nevolím hmotnostní kategorii nabízené knihy jen podle hmotnosti, nýbrž se řídím i tlouštkou knihy. Mezi hmotností a tloušťkou knihy je ostatně výrazná korelace.

MICI 07. 02. 2019 v 20:08
Od 1.3. je opět nový ceník poštovného. Mění se ceny u balíčků.

Mousie 12. 02. 2019 v 18:55
Díky trhu knih jsem se mohla lépe zorientovat v cenových možnostech zasílání zásilek. Skutečně platí, že pokud se zasílající neorientuje v nabídce, je mu zákonitě nabídnuta nejdražší možnost - balík do ruky. Prý to mají nařízeno shora. Takže tímto velmi děkuji tomuto webu, který mi rozšířil obzory a do budoucna ušetřil nějaké ty kačky :-)

Lenka_B 14. 02. 2019 v 17:31
Bohužel od 1.3. se podmínky pro balíky razantně mění - nejenže zdraží a místo váhy bude rozhodovat délka nejdelší strany, ale příplatek bude i za zabalení do jiného materiálu než kartonu, obalení černou fólií a jiného než kvádrového/krychlového tvaru...

Claudius 15. 02. 2019 v 10:27
Česká pošta láme rekordy v rychlosti doručení (bez ironie). Včera po 14 hod. jsem podal doporučenou zásilku (psaní do 0,5 kg) na menší pobočce v Praze 6. Dnes v 8:51 kupující potvrdil přijetí zásilky v Mšeně. Pošta tedy prokazatelně zásilku doručovala méně než 19 hodin.

Rikitan 18. 11. 2020 v 13:55
Jak a kde si mohu nastavit dražší poštovné, pokud prodávám cennější knihu?

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.