Spouštíme fotky k inzerátům - blog - Trh knih - online antikvariát

Spouštíme fotky k inzerátům

Petr Sobotka / 26. 12. 2021

"Nechápu, proč na TrhuKnih nejde nahrávat fotky, jako na Sbazaru nebo Bazoši." Tento dotaz jsme za poslední dva roky dostávali na zákaznické podpoře i několikrát denně.

Těsně před koncem náročného roku pro vás máme konečně dobrou zprávu: funkce je hotova! Ode dneška je k dispozici všem uživatelům TrhuKnih.

Aktualizace 30. prosince: Za první 3 dny od spuštění jste ke svým inzerátům nahráli přes 10 000 fotek. Děkujeme!

Trocha historie

V roce 2013, kdy TrhKnih vznikl, byla jedním z hlavních pilířů naší vize myšlenka co nejvíce usnadnit vystavování inzerátů na knihy. Oproti jiným inzertním serverům, kde uživatel musel ručně vepsat všechny bibliografické údaje o každé knize (název, podtitul, autora, nakladatele, rok vydání...), jsme my přišli s připraveným knižním katalogem, ve kterém stačilo najít správný titul a jen vyplnit cenu a popis stavu knihy a inzerát byl hotov. Produktivita byl náš hlavní cíl směrem k prodejcům. Takto jste mohli vystavit do prodeje i 100 knížek za hodinu.

Scénář, kdy by uživatel musel nebo jen chtěl každou knihu zvlášť fotit a obrázky nahrávat, šel proti naší tehdejší vizi. Připravené, ořezané a srovnané obrázky přebalů knih jsme měli v databázi (i když, pravda, zdaleka ne u všech titulů), tak proč stejnou knihu fotit znovu a znovu?

Mýlili jsme se. U antikvariátních knih je zachycení stavu možná jeden z nejdůležitějších parametrů inzerátu. Obrázek zkrátka řekne vše v jedné sekundě a pokryje i to, co naše textové pole stav nikdy nezachytí. Kupující se na webu orientují hlavně podle obrázků.

Technická výzva

Tohle vše nám došlo už nějaký ten rok zpátky a začali jsme nahrávání fotek připravovat. Ale po technické stránce to nebyla úplně jednoduchá úloha. Počítejte s námi: každý den nám přibývá 2-3 tisíce inzerátů na knihy, když umožníme nahrát řekněme 5 fotek na inzerát a vezmeme-li v úvahu, že při dnešním rozlišení fotoaparátů mají soubory běžně 10 MB, dělá nám to pořádný datový tok. Zhruba jednu celou paměť vašeho chytrého telefonu každých 6-8 hodin.

V průběhu roku 2021 jsme proto vyměnili provozovatele, u kterého naše servery běží a výrazně jsme posílili naši infrastrukturu, asi o řád ve všech parametrech. Otevřel se nám tak konečně prostor pro další růst.

Jak nahrávat fotky

Do formuláře pro vystavení nového inzerátu přibylo tlačítko nahrát fotky. To vám umožní vybrat i více fotek najednou.

formulář pro nahrání fotek k inzerátům

Nejsnazší je pořídit fotky přímo mobilem – pokud jste to ještě nezkoušeli, TrhKnih funguje i na mobilu! Stačí se přihlásit a můžete ke svým inzerátům nafotit obrázky.



formulář pro nahrání fotek k inzerátům na iphonu

Při zpracovávání více knih můžete i kombinovat přístupy ze stolního počítače a z telefonu. Mobilem jen doplňovat obrázky a na velkém PC dělat ostatní administrativu. Přeci jen sekce "Nabízím" v tabulkovém provedení je na mobilu pořád ještě pro otrlejší, ale to brzy vylepšíme!

Mazání, rotace, řazení

Fotky můžete k inzerátu kdykoli doplnit i z něj zase odmazat. Lze je i rotovat, což je při pořizování z mobilu docela často potřeba. Když totiž fotíte knihu položenou na stole, mobil neví, zda má orientaci na šířku nebo na výšku (landscape/portrait). Řadit fotky lze na stolním počítači tažením myší a na telefonu tažením prstem.

mazání, rotace a řazení fotek

Kolik fotek můžu nahrát?

Začínáme s maximem 15 fotek na každý inzerát. Myslíme si, že je to limit, který v 99,9 % případů bude dostačovat.

Jak si jistě všimnete, fotky obsahují vodoznaky. Mnoho subjektů totiž každý den stahuje tisíce údajů z našich stránek a my nechceme dát pracně nafocené obrázky od uživatelů jen tak vniveč.

Na druhou stranu hlavní fotka knihy v katalogovém záznamu bude vždy bez vodoznaku a čerpání katalogových dat plánujeme zájemcům ještě více usnadnit, ale o tom zase někdy příště.

Fotky nebudou povinné, ale...

Zatím neuvažujeme o tom, že bychom plošně vyžadovali fotku ke každému inzerátu. Myslíme si, že inzeráty s fotkami přirozeně "vytlačí" ty bez fotek.

Inzeráty s fotkami totiž budou mít zcela jistě vyšší prodejnost, to jsme podpořili i jasným označením inzerátů s fotkami ikonkou foťáku. V dohledné době změníme řazení těchto inzerátů na začátek seznamu všech inzerátů dané knihy.

řazení inzerátů s fotkami

Děkuji Vám za úžasný rok!

Děkuji, že jste s námi došli až sem. Máme toho pod pokličkou daleko více, ale jako obvykle nebudu ani naznačovat. S pokorou očekávám pod tímto článkem komentáře typu „kdybyste raději zavedli Balíkovnu, dotazy prodejcům, funkci XYZ...“ a podobně. Nicméně my nespíme a Vaši zpětnou vazbu vnímáme a děkujeme za ni, takže nebojte, další vylepšení budou následovat.

Děkuji Vám za úžasný rok a opravdu upřímně mohu říci, že se s celým posíleným týmem Trhu knih těšíme na rok 2022.

Hodně zdraví a sil do nového roku Vám přeje Petr Sobotka

Komentáře


TomasTom 26. 12. 2021 v 17:25
Krásná práce! Přeji vše nejlepší do nového roku

DeTailes 27. 12. 2021 v 01:31
Skvěle! Správný krok.

Lustrant 27. 12. 2021 v 12:03
Dobrý nápad. Vítám.

Brambora 27. 12. 2021 v 13:25
Také moc chválím :) Další metou ve vylepšeních by mohla být například funkce, aby se u každého prodaného kusu jedné knihy zobrazil nejenom počet dosud prodaných kusů na tomto portále, ale aby bylo vidět, v jakém stavu prodaná kniha byla.
Jinak supr spokojenost. :)

JR_da_Boss 27. 12. 2021 v 13:46
Fotky mohou rozhodně v prodeji i při koupi pomoct, na druhou stranu pro mě, kdo na portálu spíše prodává, byla přínosná spíše jednoduchost vystavování bez fotografií pouze se slovním popisem.
Dovolil bych si alespoň požádat, aby kupujícímu po zaplacení přišlo v e-mailu shrnutí včetně uvedených fotografií (či odkazu na ně) a i včetně popisu knihy. Když jsem zde naposledy kupoval, tak v potvrzujícím e-mailu popis knihy nebyl, byl pouze v sekci Koupeno, kterou ale mohou využívat jen registrovaní uživatelé. Mohlo by to chránit prodávající před situací, kdy si kupující knihu vyzvedne až po delší době a za tu dobu zapomene, jaký stav si koupil. Mohlo by to ušetřit zbytečné dohadování, reklamace a neférové hodnocení.
Co se hodnocení týče, prosím zaveďte "propojení" hodnocení mezi kupujícím a prodávajícím, aby si každý mohl rozklinout, co si o uděleném hodncení myslí protistrana. Děkuji :-)

Fanbook 27. 12. 2021 v 21:53
Moc děkujeme. Skvělý nápad!

MADELAIN 28. 12. 2021 v 06:13
Pokud zachováte možnost dvojí volby / kniha s fotkou i bez / tak to bude pro mnoho uživatelů jednodušší.
TrhKnih.cz je :
1. důvěryhodný
2. skvěle funguje díky velmi sympatickému Petru Sobotkovi a jeho kolektivu
3. TOP

petrsobotka 28. 12. 2021 v 07:21
@JR_da_Boss: první část už je hotova a v provozu, popisy stavů knih se nyní propisují do emailových přehledů objednávek (fotky samozřejmě také).

@MADELAIN moc děkujeme!

JR_da_Boss 28. 12. 2021 v 11:56
@petrsobotka Super, moc děkuji, už jsem zde nějakou dobu nic nekoupil, tak mě tento update minul :-)

EvikC 28. 12. 2021 v 12:41
Kritizovat je táák snadné, .... ale sednout a dokončit náročnou práci, to není jen tak. Takže za mě veliký dík všem, nejen za možnost vkládat fotogafie, ale i za celkově bezvadné fungování celého obchodu. Také chci poděkovat děvčatům na telefonu a všem, co řeší případné dotazy a oznámení. Aspoň v mém případě vždy vyřízeno rychle, správně a ke spokojenosti mé i kupujícího. Držím nám všem palce a ať ten nový rok je opravdu v něčem "nový".

pavel13 28. 12. 2021 v 15:14
Jsem jen malinký prodejce, ale rád bych Vám poděkoval za skvělou práci, kterou odvádíte.
Přeji Vám do nového roku 2022 všechno nejlepší a těším se na další technické vychytávky.
Díky Pavel

Hyrogen 28. 12. 2021 v 15:39
Dobrý počin, díky!

Vlkove 28. 12. 2021 v 17:33
Konečně! Už se mi stalo nejméně 4x, že jsem sháněla nějaké vydání knihy a prodejce měl jiné, jen to zařadil špatně. Tohle by mohlo problém vyřešit. Lépe by také mohl být rozeznatelný stav knih.

hyacinta 29. 12. 2021 v 11:27
SUPER, skvělé, už jsem vyzkoušela, maximální spokojenost. Celkově jsem moc spokojená s celým fungováním TRHu, děkuji za krásnou a záslužnou práci:-).

pavelno 29. 12. 2021 v 12:28
Myslím, že je to zbytečné a krok zpět. Ztrácí se tak přednost rychlého vystavení většího počtu knih. Kdo chtěl fotky, na vyžádání je dostal. .

Docktor 30. 12. 2021 v 21:22
Presne tak. Kdybyste raději zavedli Balikovnu :D
A u fotek zavést moznost na vyžádaní poslat. U drtivé většiny knížek, které prodávám skutečně stačí jen slovní popis.
Pokud budete preferovat a do budoucna snad i povinně vyžadovat fotky, to už můžu rovnou prodávat na FB , S bazaru a pod, A ušetřím 15 procent provize.

PaJaNS 02. 01. 2022 v 16:01
No, budu mít co dělat. Ke starším knížkám to bude fajn, někdy nevím, jak přesně stav popsat. U nových fotka není třeba snad, většinou je doma přečteme a posíláme dál. Do budoucna třeba bude i balíkovna, je už levnější než doporučený dopis skoro. :D Trhu a týmu přeji úspěšný rok 2022, ať najde co nejvíc knížek nový domov. :)

puczmeloun 05. 01. 2022 v 11:20
Skvělá zpráva, díky :)

LeenaK 06. 01. 2022 v 11:31
Nevím jestli se mi to líbí - jako ta možnost je asi fajn, ale doufám, že povinné to nebude. Prodávám tu hlavně kvůli jednoduchosti vložení inzerátu a přesně jak píše někdo přede mnou, pokud budu muset dávat fotku, tak už knihu rovnou můžu prodávat na jakémkoliv jiném bazaru a bez provize. Já bych spíš uvítala možnost komunikace s kupujícím před zaplacením. Kolikrát už se mi stalo, že měl kupující nějaký dotaz, který napsal do poznámky a se zaplacením čekal, až mu odpovím, ale já jsem odpovědět nemohla. Tohle si myslím, že je mnohem větší problém než fotky.

nadya 06. 01. 2022 v 12:11
Určitě u starších knih se to hodí, jinak u novějších čí málo poškozených není třeba. Doufám, že to bude stále dobrovolné, jelikož vkládat fotku u každé knížky, když jich má člověk hodně, by bylo pracné.

ak1975 06. 01. 2022 v 22:51
Náhledy jsou dobrá věc, ale nebylo jednodušší omezit velikost fotek? Pak by to nebylo náročné na přenos dat. 10 Mb fotka je už vhodná na tisk kalendáře.

Docktor 08. 01. 2022 v 01:23
jak signifikatni, negativni komentare jsou bez reakce, dik za potvrzeni, že Sobotkovi nejde o zakazniky. Jen o vlastni ego?

ma.be 08. 01. 2022 v 13:15
„Co nejvíce usnadnit vystavování inzerátů→Fotky nebudou povinné, ale...“
Jako prodávající jsem akceptovala to, že si TrhKnih nechá 15 % nebo 11 Kč (což je u některých titulů víc než 50 %) z prodeje knihy, protože mi prodej zde je snadný právě tím, že nemusím trávit čas focením knih. Vzhledem k tomu, přidávání fotografií mi prodej neusnadní, tak by u inzerátů, kde nahraju fotky, mohla být provize menší.

Já jako prodejce se snažím popsat veškeré závady, co kniha obsahuje, mnoho prodejců tohle nedělá, a i fotky můžou být zavádějící, kdy kupující nemusí do fotek zahrnout všechny závady knihy.

Snažím se posílat knihy co nejdřív a stojím tak na poště fronty několikrát za týden, aby kupující měl knihu co nejdřív. Teď budu zřejmě víc využívat svého práva a posílat knihy do 7 dnů, protože doba strávená focením se bude muset někde vykompenzovat.

Celkově se zpřísňují požadavky na prodávající (psát ještě lepší popisy, nahrávat fotky…) a kupující vyžadují víc a víc (odpovídat obratem na dotazy, odesílat knihy hned druhý den po zaplacení, mít nízké náklady na dopravu, ale zároveň vyžadovat suprově zabalenou knihu, nabízet stále víc a víc způsobů dopravy, při osobním předání vozit knihu pomalu až domů…). K tomu musím velmi často řešit, že kupující uvede neúplnou adresu, že knihu nezaplatí a týden ji blokuje, že se s ním měsíc domlouvám na předání, že nerespektuje nastavenou dovolenou… Zkrátka se po „amatérských prodejcích“, co mají i běžné zaměstnání, žádá servis, který nenabízí ani profesionální prodejci.

Chápu, že ochrana kupujícího je důležitá, ale stejně tak je ochrana prodávajících. Minimálně by bylo vhodné, aby u hodnocení byla propojena hodnocení prodejce i kupujícího a byla tedy vidět i zpětná vazba na např. nevhodně udělené hodnocení (ať již z jakékoliv strany). Vzhledem k tomu, že kupující si vybírá prodejce i podle hodnocení, má podle mě prodejce právo, aby byl vidět i jeho komentář a reakce na nespravedlivé hodnocení kupujícího a tato zpětná vazba by měla být u hodnocení „proklinutelná“. (Komentáře, které občas vidím na úvodní straně pro jiné prodejce, mi často přijdou dost absurdní).

MADELAIN 15. 01. 2022 v 05:14
FOTKY - rozhodně se přikláním k možnosti volby mít inzerát buď s fotkou nebo bez.
Jak napsali ostatní - prodává se spousta knih nových nebo zánovních, tak proč to zbytečně prodávajícím komplikovat. Pokud uvedu odpovídající popis knihy / případný návod jak na to je dostatečný / a dobře zabalím na cestu, tak není co řešit.

vladimir3043 17. 01. 2022 v 17:27
Fotky jsou fajn. Ale nafotil jsem si do inzerátu několik fotek reálného stavu knihy, kupující ji nezaplatil a následně přišlo info, že objednávka byla zrušena. Tak teď již založenou knihu můžu hledat mezi ostatními a znovu si ji zase nově nafotit. To by přece mělo jít nějak jednoduše obnovit.
Před rokem jsem si zde psal postřehy, co by by zde celkem většině kupujícím / prodejcům pomohlo, ale jediné co vyšlo, že už konečně zůstávají vidět popisy stavu knih i v objednávkách u kupujících. K doposud nezřízené balíkovně za 65,- Kč se tedy už raději nevyjadřuji. :-)

vladimir3043 20. 01. 2022 v 18:23
Proč jsou nabídky od reknihy zvýhodňovány zeleným označením TIP? Co je nutné udělat pro to, mít to u inzerátu také?

Shaki 21. 01. 2022 v 11:20
Také jsem se nad tím pozastavila. Na jednu stranu plánujete fotky zvýhodnit, reknihy je ale nenabízejí, a to ani na svých stránkách (nejméně dvakrát se mi stalo, že jsem u nich koupila knihu, která měla být jako nová, a neblížila se tomu ani omylem, od té doby u nich už nenakupuji). Cenově jsou spíše dražší, bylo by tedy fér říct, proč jsou “zvýhodněny” tímto označením.
Jinak za možnost nahrání fotografií děkuji, coby maličkému prodejci, který fotky nabízel předem k potvrzení zájmu o nákup, mi to usnadnilo život:)

Martin_S 26. 01. 2022 v 19:55
Skvělá práce. Velmi si vážím této možnosti. Alespoň si pořádně projdu a vyladím všechny své nabídky.

Dakarianna 31. 01. 2022 v 10:58
Dokud jsou fotky skutečně dobrovolné, tak jsem jednoznačně pro. Kolikrát si tu chci koupit knihu, cena se pohybuje v rámci stokorun a celý popis zní: "Dobrý".

TIP u reknih mne zaráží už proto, že jejich popis u každé knihy je identický. To nepůsobí úplně důvěryhodně, že?

Radyator 17. 02. 2022 v 11:21
Tento krok vítám. Jelikož se zaměřuji na sbírání knih od jednoho autora pouze v určitém typu vazby, fotky mi ulehčí život a vysvětlování u prodejce, kterého před zaplacením ani nelze kontaktovat.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.