EET naše prodejce nezasáhne - blog - Trh knih - online antikvariát

EET naše prodejce nezasáhne

Petr Sobotka / 06. 02. 2017

Prodejci knih na našem portálu se často ptají, jak na ně dopadne EET. Máme pro vás dobrou zprávu.

Vyjádření k EET

Takzvaná elektronická evidence tržeb se od 1. března 2017 vztahuje i na maloobchodníky. Současná podoba a výklad zákona, kdy se evidence týká i plateb kartou, sice popírá původní smysl tohoto opatření – tedy evidovat pouze úhrady v hotovosti – ale zákon je potřeba dodržovat. Takovou odvahu, jako prokázala např. kavárna Paralelní Polis bojkotem EET, my nemáme.

EET interně řešit budeme, ale na vás, uživatele–prodejce skrze náš portál nedopadne.

Prodejce – nepodnikatel

Pokud na našem portálu prodáváte jako soukromník svoje vlastní knihy a nejedná se o živnost, pak se na vás EET nevztahuje vůbec.

Prodávejte dál tak, jak jste zvyklí.

Prodejce – podnikatel

Jestliže jste podnikatel, ať už živnostník nebo právnická osoba, EET se na vás sice vztahuje, ale týká se jen plateb v hotovosti a kartou na vaší prodejně. Výplaty z TrhuKnih jsou vždy převodem na účet a proto na prodeje realizované přes nás nemusíte žádné elektronické účtenky vystavovat.

Pokud máte vlastní e-shop a EET se vám na něm nechce řešit, nejsnazší způsob je zrušit možnost platby kartou a ponechat jen úhradu bankovním převodem. Ta totiž evidenci nepodléhá.

Sami EET řešíme

Jakožto portál se evidence budeme účastnit, a to pravděpodobně pouze pro platby realizované pomocí platební brány pro online platby a platby kartou. Na námi, resp. bránou vystavovaných účtenkách však bude figurovat provozovatel portálu TrhKnih, nikoli konkrétní uživatel–prodejce. Nemusíte se tedy bát, že by vaše prodeje byly hlášeny daňové správě.

Hodně prodejů a klidné jaro vám přeje
Petr Sobotka, provozovatel

Komentáře


Teree 07. 08. 2020 v 10:04
Děkuji za info https://www.trhknih.cz

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.