Rowlingová stvořila nového hrdinu zamýšlené knižní série - blog - Trh knih - online antikvariát

Rowlingová stvořila nového hrdinu zamýšlené knižní série

Pavlína Kverková / 23. 06. 2014

Když se na pultech českých knihkupectví objevil detektivní román Volání Kukačky, byla již pravá identita neznámého debutanta dávno odhalena. Čeští čtenáři v té době věděli, že se pod pseudonymem Robert Galbraith skrývá autorka veleúspěšné ságy o Harry Potterovi Joanne K. Rowlingová. Naštěstí mediální povyk, který několik měsíců nazpět vzrušoval Velkou Británii, nezůstal jediným důvodem, proč se o poslední dílo Rowlingové zajímat.

Volání kukačkyBez ohledu na skutečnost, zda se Rowlingové opravdu podařilo zpočátku své autorství před nakladateli utajit, nebo se pouze jednalo o šikovný reklamní tah, autorka opět prokázala své literární kvality a nenechala nikoho na pochybách, v čem spočívá její největší přednost: totiž v umném budování poutavého příběhu a silné gradaci napětí.

Detektivní zápletka staví na aféře ohledně sebevraždy topmodelky Luly Landryové. V době, kdy už zájem veřejnosti o tuto událost pomalu utichá, navštíví kancelář soukromého detektiva Cormorana Strika adoptivní bratr zesnulé modelky John Bristow. Úspěšný právník Bristow nevěří oficiální policejní verzi, podle níž modelka spáchala sebevraždu, a poprosí Strika, aby případ znovu otevřel a vraha vypátral. Tak začíná příběh, v jehož průběhu čtenář postupně proniká do života londýnských celebrit, ale také odhaluje detektivův komplikovaný soukromý život.

Spolu s bývalým vojákem Strikem nás příběhem provází jeho nová sekretářka Robin, která se projeví jako schopná detektivova pomocnice. Obě hlavní postavy působí sympaticky a upřímně, téměř kontrastně vůči falešnému světu celebrit, do něhož postupně pronikají. Rowlingová líčí život londýnské smetánky v jeho odvrácené podobě. Vypráví o vzájemné rivalitě, nefunkčních vztazích, psychických problémech často léčených alkoholem nebo drogami - to vše ukryto za vysokými zdmi luxusních rezidencí či bodyguardy střeženými vstupy do prominentních klubů. Autorka rovněž popisuje fascinaci lidí, kteří do tohoto světa nepatří, ale jsou jím přitahováni: jako například modelčin řidič, který doufá v roli u filmu, nebo vrátný chlubící se fotografií s autogramem. Zdá se, že jediní dva jedinci imunní vůči atraktivitě popularity jsou detektiv Strike a jeho sekretářka.

Rowlingová rozhodně neobviňuje pouze drsný svět slavných z modelčiných životních peripetií. Autorka poukazuje také na problematické vztahy uvnitř modelčiny rodiny jako na další možnou příčinu a nastiňuje rovněž problémy soužití menšin ve společnosti (velkou část postav, ať již z řad celebrit nebo "obyčejných" lidí, tvoří černoši či míšenci). Bez ohledu na tuto skutečnost se v žádném případě nejedná o sociální analýzu. Vše slouží příběhu a hlavním cílem je objasnit motivaci chování jednotlivých postav.

Rowlingové se také velmi úspěšně daří zprostředkovat náladu místa, v němž se příběh odehrává. Atmosféra britské metropole, zahalená do mlžného oparu Temže, je všudypřítomná - ať už se jedná o charakteristické puby, v nichž Strike vyslýchá svědky z nižší společnosti, či honosná obydlí slavných. Působivá je také scéna noční žádosti o ruku na náměstí Piccadilly Circus, která sice s příběhem příliš nesouvisí, zato však silně zdůrazňuje popisované prostředí.

Se zdařilým vykreslením londýnské atmosféry a podrobných vztahů jednotlivých aktérů však také souvisí jediná věc, kterou lze autorce v tomto díle vytknout - a to přílišná popisnost, díky níž občas příběh ztrácí tempo. Rowlingové natolik záleží na tom, aby neopomněla čtenáře pečlivě informovat o každé podrobnosti, až chvílemi zapomíná na hlavní zápletku. Románu by krácení v určitých pasážích rozhodně neuškodilo.

Přes tuto drobnou výtku lze jen znovu zopakovat, že se Rowlingové podařilo napsat napínavou detektivku, která osloví nejen fanoušky tohoto žánru. Zatímco hlavní hrdina postupně vyslýchá důležité osoby z modelčina okolí a pomalu se tak díky svým schopnostem, úsudku a rozvinuté intuici propracovává k výsledku, autorka nechává čtenáře do poslední chvíle v napětí - ačkoliv hlavní hrdina již dlouho před koncem patrně tuší, jak to ve skutečnosti bylo. Pokud hledáte knihu, od níž se několik hodin nebudete moci odtrhnout, nemělo by Volání Kukačky uniknout vaší pozornosti. J. K. Rowlingová slibuje další díly s toutéž dvojicí protagonistů a již nyní lze předvídat, že se setkají s podobným zájmem čtenářů. Příznivci Rowlingové se dočkají již 19. června, kdy ve Velké Británii vychází další detektivní román s názvem Bourec morušový.

Celkové hodnocení: 90 %

GALBRAITH, Robert. Volání Kukačky. Praha: Plus, 2014. Přeložil Ladislav Šenkyřík

Komentáře

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.