Speciální režim kvůli koronaviru - blog - Trh knih - online antikvariát

Speciální režim kvůli koronaviru

Petr Sobotka / 14. 03. 2020

Aktualizace 20. března 2020: Po pěti pracovních dnech celostátní karantény to vypadá, že pobočky pošty fungují většinou standardně, někde s omezenou otevírací dobou. Zásilkovna udělala vše pro to, aby zachovala většinu sběrných i výdejních míst. Provoz TrhuKnih tak není v principu omezen.

V pondělí 16. března jsme rozeslali oznámení všem našim aktivním prodejcům, kterých je přes 10 tisíc, aby zvážili pozastavení inzerátů, pokud pro ně představuje odesílání zásilek zdravotní riziko. Zhruba jedna desetina inzerátů byla prodejci stažena. Stále však máme v nabídce více než 400 tisíc knih, takže funkce našeho portálu i jeho užitná hodnota je zcela zachována.

Po dobu zákazu volného pohybu osob budeme i nadále fungovat ve speciálním režimu, vyhlášeném v pondělí 16. března 2020:

  1. Funkce webového portálu zůstávají 100% zachovány.
  2. Výplaty peněz zpracováváme bez omezení.
  3. Všichni kupující budou upozorněni na možnou delší dobu dodání knih.
  4. Je na uvážení každého prodejce, zda svoje inzeráty pozastaví, nebo ne, viz níže.
  5. Dočasně rušíme lhůty pro odeslání knih – běžící objednávky nebudou automaticky stornovány.
  6. Neodeslanou objednávku je možné kdykoli zrušit a to jak ze strany kupujícího, tak ze strany prodejce.

Důrazně doporučujeme prodejcům nenabízet možnost osobního předání knih.

Věříme, že tento režim bude v platnosti pouze po nezbytnou dobu cca 10-14 dní.

Jak pozastavit inzeráty

Pokud vystupujete na portálu TrhKnih v roli prodejce a nechcete dostávat nové příchozí objednávky, prosíme, pozastavte svoje inzeráty. Ty se tak přestanou zájemcům zobrazovat a knihy nebude možné koupit.

V sekci Prodáno lze inzeráty pozastavit hromadně.

Hromadné pozastavení inzerátů

Přes knihy se virus nešíří

Dle všech dostupných informací, které jste již jistě slyšeli z mnoha zdrojů, se virus přenáší zejména kapénkovou infekcí. Tedy kýchnutím nebo prsknutím z člověka na člověka. Na vzduchu a denním světle virus přežije maximálně v řádu hodin.

Fungování dopravců je narušeno

Pobočky České pošty i v průběhu výjimečného stavu zůstávají v provozu, nicméně soukromé odesílání knih zřejmě není možné považovat za neodkladnou činnost.

Partnerské obchody Zásilkovny mají zůstat v režimu výdeje zásilek v provozu, nicméně síť je velmi hustá a lze očekávat alespoň částečná omezení.

Podstatný je fakt, že odesílání i vyzvedávání zásilek skrze tyto dopravce znamená potenciální kontakt s dalšími lidmi. V době celonárodní karantény nemá smysl jej podstupovat. Pokud jste v roli prodejce a prodej knih je pro vás pouze doplňkovou činností, prosím zvažte pozastavení svých inzerátů, viz níže.

Osobní předání může být rizikové

Stejně je na tom i druhý základní způsob dopravy – osobní předání. Doporučujeme se nevystavovat zbytečně kontaktu s dalšími lidmi.

Klid při zvládání následujících dní vám za tým TrhKnih.cz přeje
Petr Sobotka

Komentáře


Helunka 14. 03. 2020 v 20:34
Pošta funguje bez omezení.

MADELAIN 15. 03. 2020 v 06:59
Hlavně nepropadat panice ...

Pauling 16. 03. 2020 v 08:46
Pošta a podle nastavení karantény i Zásilkovny fungují bez omezení. Podle mého názoru je právě server TrhKnih jednou z mála možností, jak si člověk sedící doma může pořídit knihu, když jsou knihkupectví a knihovny zavřeny.

petrsobotka 16. 03. 2020 v 09:04
Pauling: moc rádi bychom suplovali roli všech zavřených kamenných knihkupectví a antikvariátů. Jde však o to, že přes TrhKnih nakupujete v 95 % případů od jiných čtenářů - fyzických osob nepodnikajících. Vyřídit objednávku pro ně znamená vystavit se kontaktu s dalšími lidmi - čekat ve frontě na poště nebo sběrném místě Zásilkovny. Necháváme na uvážení každého prodejce, zda toto chce podstoupit.

Pauling 16. 03. 2020 v 11:30
Ano, ano, naprosto souhlasím a podporuji.

Sayenn 16. 03. 2020 v 11:55
Milí lidé z Trhu knih, chtěla bych Vám moc poděkovat, že za mě myslíte na zdraví moje a mé rodiny. Tohle je věc, na kterou bych bez Vaší e-mailové notifikace úplně zapomněla - a zbytečně bych tak vystavila mámu, která knížky na poštu nosí a která už spadá do rizikové skupiny, potenciálnímu nebezpečí. Takže ještě jednou díky a snad se to všechno dostane brzy do normálu. A hlavně hodně zdraví Vám všem!

petrsobotka 16. 03. 2020 v 13:54
Sayenn: děkuji Vám za milá slova. Bezpečnost je zkrátka nyní na prvním místě.

vladimir3043 17. 03. 2020 v 17:12
Dnes mi bylo na poště pracovnicí za přepážkou sděleno, že od zítřka Česká pošta už prý nebude doručovat doporučené dopisy a balíky do ruky přímo adresátům z důvodu bezpečnosti doručovatelů. Tudíž je už asi zbytečné platit si za dražší variantu balíku do ruky (na adresu), když skončí stejně jako balíky na poštu = na poště. Prosím tedy pana Sobotku, zda by (případnou nefunkční) službu balík do ruky pozměnil na balík na poštu anebo ho jen přidal do výběru, pokud je to možné. Snad to tedy není nějaká poplašná zpráva anebo něco výjimečného, co bude platit jen na naší pobočce.

petrsobotka 18. 03. 2020 v 08:54
vladimir3043: V nastavení cen pošty u položky 'Balík S' záměrně není uveden konkrétní produkt České pošty, necháváme na prodejci, jaký produkt zvolí. Klidně posílejte jako Balík na poštu a v nastavení si cenu adekvátně snižte. Děkuji!

ruza 27. 03. 2020 v 13:44
Chci poděkovat všem kupujícím. Pro některé z nás ( míním tím antikvariát - kamenné jsou v tuto chvíli uzavřené) je to otázka přežití. Opravdu děkuji.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.