Dáte nám hlas v Křišťálové lupě? - blog - Trh knih - online antikvariát

Dáte nám hlas v Křišťálové lupě?

Petr Sobotka / 30. 10. 2020

Ironií osudu jsme se o nominaci na Křišťálovou lupu dozvěděli teprve před několika dny a uzávěrka hlasování je již 2. listopadu.

Co je Křišťálová lupa

Křišťálová lupa – soutěž, která se letos koná již popatnácté – je prestižní přehlídka nejzajímavějších internetových projektů daného roku. Hlasování má dvě složky, podílí se na něm široká veřejnost a zvláštní ceny v samostatných kategoriích pak uděluje odborná porota složená z publicistů, internetových podnikatelů, zástupců e-commerce a dalších mediálně aktivních osobností.

Podoba trofeje Kříšťálové lupy

V uplynulých letech se Křišťálová lupa stala v podstatě hlavní českou událostí zaměřující se na ocenění a zviditelnění inovativních webových projektů.

Soutěž má celkem 16 kategorií, ve kterých se letos účastní přes 150 projektů, mezi nimi například obchod Alza.cz, internetová lékárna Pilulka.cz nebo Rohlik.cz.

TrhKnih byl nominován v kategorii Nástroje a služby, kde se utká s takovými velikány, jako jsou Mapy.cz, Hlídač státu nebo velmi důležité Dámeroušky.cz.

Proč hlasovat pro TrhKnih

Stáli jsme před velkým dilematem, zda takto okázale agitovat pro náš projekt, zvlášť v této zavirované době.

Nezachraňujeme životy lidí, nepomáháme v prevenci koronaviru a nezajišťujeme ani základní lidské potřeby lidem zasaženým.

Kultura, jejímž pilířem literatura jistě je, má v Maslowově pyramidě místo až někde na pomyslném vrcholku, má tedy nejmenší základnu z hlediska lidských potřeb. Ovšem pokud nám nejde jen o holé přežití, ale chceme si v krizové době udržet i naši lidskost, důstojnost a kulturní úroveň, nesmíme přestat číst knihy.

V celé Křišťálové lupě 2020 jsou nominovány jen dva projekty, které se přímo týkají knih. Naštěstí každý v jiné kategorii, takže můžete při hlasování podpořit oba (tím druhým je FB skupina Knižní závisláci).

Letošní Křišťálová lupa je jiná. Jde o víc. Internetové projekty sehrály od jara zásadní úlohu, některé z nich se staly nepostradatelnými. Po značnou část roku nahradily svoje ekvivalenty ve hmotném světě a pomohly nám izolaci přežít. Pomohly nám zásobovat se, organizovat se, vídat se a zůstat v obraze (sic). Kdyby podobná epidemie nastala před sto lety, izolace by byla daleko tvrdší, byla by drtivá. Díky Internetu se efekt změkčil.

I když nebudete chtít dát hlas nám, najděte si prosím 5 minut času a hlasujte v letošní Křišťálové lupě
České internetové služby totiž skutečně pomáhají.

Děkujeme za Vaši přízeň!
za tým TrhuKnih Petr Sobotka, provozovatel

Komentáře


TomasTom 30. 10. 2020 v 20:15
Do Senátu jsem nevolil ale tady mám již odvoleno))

petrsobotka 30. 10. 2020 v 20:59
TomasTom: moc děkujeme!!!

Tikitaka 31. 10. 2020 v 11:50
Ráda jsem vám dala hlas a držím palce! :-)

Chanani 01. 11. 2020 v 01:12
Moc ráda jsem Vám dala hlas, jste skvělí, nakupovat u Vás je radost, akorát už za chvíli nebudu mít kam dávat knihy. Doufám, že vyhrajete :)

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.