Ohlédnutí za rokem 2020 - blog - Trh knih - online antikvariát

Ohlédnutí za rokem 2020

Petr Sobotka / 01. 01. 2021

Rok 2020 byl výzvou pro všechny internetové prodejní portály. Pandemie zamíchala karty i na knižním trhu a nám tak paradoxně pomohla.

Samozřejmě pro většinu lidí zůstane uplynulý rok s ironicky krásným letopočtem hlavně trpkou vzpomínkou na virovou pandemii. Pro nás to byl 7. rok existence portálu a znamenal do velké míry naplnění mnoha příslibů z minulosti ale i provoz na hranici kapacity technické i personální.

V lednu nám zamotala hlavu Česká pošta, která spustila dvourychlostní doručování doporučených zásilek. Přestože už rok a půl podporujeme Zásilkovnu, pošta stále zůstává dominantním způsobem doručování na našem portálu. Nyní už je zcela zřejmé, že tato revoluce u České pošty představovala v podstatě jen maskované zdražení. Za stejnou cenu horší služba, za vyšší cenu a při troše štěstí služba původní.

I po roce dostáváme každý den dotazy, jak to tedy s těmi cenami balíčků je a proč nový prodejce na poště zaplatil o 7 korun více, než jsme na poštovním účtovali my. Poštovní úřednice stále nedostatečně informují o různých možnostech zasílání. Je zde tedy další prostor pro vylepšení, na kterém budeme muset zapracovat.

Knihy o život

Na a pak to začalo, po prvním březnovém týdnu to vypadalo, že budeme muset provoz zcela utlumit, neboť lidé se báli chodit s prodanými knihami na poštu. Prvních pár dní v lockdownu se zdálo, že cesta na poštu by člověka mohla pomalu stát život. Dnes se to zdá komické, ale tehdy byl strach všudypřítomný a informací o chování nového viru poskrovnu. Ovšem už na sklonku března se začala situace zcela obracet a první dva jarní měsíce jsme nakonec uzavírali s rekordními prodeji.

Nepokrytě přiznáváme, že nám k tomu pomohla především zavřená knihkupectví a antikvariáty. Mnohé z nich sice mají své webové obchody, ale lidé si na ně museli teprve zvykat, objevovat je, zkoušet je.

Skenujte kódy

V květnu jsme spustili jednoduchou mobilní aplikaci pro skenování čárových kódů na zadní straně knih. Ta výrazně zrychluje nalezení konkrétního titulu při inzerci nových knih nebo při srovnávání cen v kamenných obchodech. Zatím ji používá jen něco okolo tisícovky lidí a budeme ji určitě vylepšovat.

Inzerujte jakoukoliv knihu

Na konci září jsme změnili systém vkládání nových knih do databáze. Roky jste nás žádali o možnost přidávání zahraničních knih. Zavedli jsme okamžité vložení nových knih a po pár měsících provozu se zdá, že to docela funguje.

Nominace v Lupě

Na sklonku října jsme se dozvěděli celkem náhodou, že nás kdosi nominoval na Křišťálovou lupu. Škoda, že nám to pořadatelé sami nesdělili, asi bychom poprosili všechny naše uživatele o hlas. I tak jsme se umístili v rámci kategorie Nástroje a služby na krásném 4. místě. Znovu děkujeme všem, kteří pro nás hlasovali.

Tato nominace a výsledek je pro nás velkým závazkem do roku 2021.

Trhli jsme rekord

V listopadu jsme překročili magickou hranici 1000 prodaných knih za den a celkově jsme rok 2020 uzavřeli s více než dvojnásobným počtem prodaných knih oproti loňsku. V březnu by taková úvaha vypadala jako šílenství. Rok byl zkrátka plný nečekaných zvratů.

V roce 2021 nás čeká celá řada významných a strukturálních změn. Těšíme se na ně. A těšíme se, až Vám o nich řekneme! ;-)

Věřím, že není klišé přát do nového roku hodně zdraví, natož nyní.
Tak tedy: hlavně hodně zdraví Vám a Vašim rodinám!

Petr Sobotka, provozovatel portálu

Komentáře


nadya 03. 01. 2021 v 12:09
Pěkné shrnutí za hektickým rokem 2021. Ať máte stále mnoho nápadů a spokojených kupujících.
A hlavně toho hodně zdravíčka!

Co se týče pošty, nemám s nimi žádný problém. Cenově vychází levněji než zásilkovna, když se bere jen jedna či dvě knížky. Když dá kupující dražší cenu za poštovné, tak s tím se nic nedá udělat.
/Poštu prosím nechat, je to pro mě jediná možnost zaslání knížek :). /
Chybí mi tady možnost Balík na poštu.

Naďa

Marrak 03. 01. 2021 v 19:42
Přimlouvám se za možnost balíku na poštu...

Josef_7 03. 01. 2021 v 21:04
Mně třeba více vyhovuje zásilkovna, poštu jsem si dal naschvál o 3 koruny dražší, protože mě nebaví ty fronty a vyplňování podacího lístku, popisování zásilky... Jediné, co mě furt mrzí je, že si trhknih bere minimálně 11 korun. Vím, že z toho nějaký profit chcete mít, ale pak si zbytečně musím nějaké knihy nechat alespoň na 69 korunách, abych měl co nejmenší poplatek.

Pekli 04. 01. 2021 v 09:35
Čím více knih z druhé ruky se přeprodá, tím méně se prodá nových knih = tím méně dostanou autoři a nakladatelé. Konec tištěných knih se pomalu ale jistě blíží, ale třeba se mýlím, tak ať se daří :)

Archi 04. 01. 2021 v 09:49
Vzhledem k velkému množství vlastněných knih jsem se paradoxně loni někdy v únoru před virovou stiuací začal porozhlížet po možnostech prodeje nebo obchodování s knihami. Pak jsem zcela náhodně narazil na vás a službu jako takovou mohu jedině doporučit.

Také jsem uskutečnil největší počet transakcí loni právě díky vám. Měl bych jedinou připomínku. Mám i spoustu anglické nebo bilingvální literatury, zde je však nemožnost prodeje kvůli nedostatečnému zařazení nebo ISBN, nebo možná je a nevyznám se v tom ještě dobře tady? Pokud taková možnost není, byla by možnost prosím takovou službu spustit? Myslím, že hodně uživatelů by to ocenilo. Pokud taková možnost prodeje zahraničí literatury přes váš portál je, můžete mě nasměřovat na návod? Děkuji.

TomasTom 04. 01. 2021 v 10:28
Archi - Zadat do databáze a tedy k prodeji zde můžete již i cizojazyčnou literaturu. Zadáte ji v políčku (ikoně)
"Přidat titul do databáze". Zadáte ji a poté stanovíte cenu stejně tak jako u knih v češtině.

lublet 04. 01. 2021 v 12:55
U cizojazyčných knih by bylo vhodné přidat možnost zadat, v jakém je jazyce (ne vždy to poznáte z názvu knihy) a následně umožnit filtrování (vyhledávání) dle jazyka. A u překladové literatury zavést možnost přepnout titul z českého překladu na originál (je-li v nabídce).

V ČR žije dost cizinců a občas se stane, že své knihovny ruší (třeba při návratu domů) a často končí v popelnicích, což je škoda. Zájem o četbu v originále je myslím velký a poptávka po zahraniční literatuře roste.

A je ke zvážení, zda neumožnit vkládat názvy u nelatinkových jazyků (písem) v původní abecedě, byť zde už se jedná o jakousi třešničku na dortě, samozřejmě transliterace obvykle postačí, ale i tak by bylo vynikající, kdyby bylo možné vyhledávat dle jazyků (tedy např. tituly v ruštině by sice byly zapsány/transliterovány latinkou, ale prodejce by zadal, že titul je v ruštině, aby zájemce mohl snadno vyhledat).

lublet 04. 01. 2021 v 22:23
Neuvažujete prosím o naprogramování bota, který by detekoval totožné tituly, které jsou ale uživateli přidávány (omylem) samostatně? Např. tento titul https://www.trhknih.cz/hledat?q=Jak+jsem+se+m%C4%9Bl+na+sv%C4%9Bt%C4%9B (Jindřich Mošna, Jak jsem se měl na světě) je zjevně stejnou knihou (zdá se, že ve 3 případech i stejným vydáním, viz rok 1911), a ve dvou případech jde o vydání z jiných let (1926, 1954), ale kniha by měla být vložena jako jeden titul s možností přepínání mezi jednotlivými vydáními.
Rovněž např. kniha "Italové na Jižní Moravě" je evidentně totožná, ač je 2x vložena na portálu.
Jiný příklad - titul "Setkání s vínem" https://www.trhknih.cz/hledat?q=Setk%C3%A1n%C3%AD+s+v%C3%ADnem - na portálu je 4x, na profilu každé knihy se však nenabízí přepínání mezi jednotlivými vydáními (2002, 2005, 2006, 2012). Obdobně titul "Nejstarší Američané" je na portálu 3x, opět chybí přepínání mezi jednotlivými vydáními (1967, 1968, 1978).

Obdobný problém vzniká při vkládání názvu vydavatelů, kdy uživatelé omylem přidávají na portálu již existující vydavatelství jako zcela nové. Např. vydavatelství "Wolters Kluwer" https://www.trhknih.cz/hledat?q=Wolters+Kluwer na portálu existuje 4x, ač se jedná o jedno vydavatelství, dále pak 2x jako "Komora daňových poradců ČR ve spolupráci s Wolters Kluwer".
Jiný příklad - poprvé je založeno vydavatelství "Komora daňových poradců", podruhé "Komora daňových poradců ČR" a potřetí "Komora daňových poradců České republiky", ač jde o jeden subjekt. Všiml jsem si, že toto nechtěné rozdělení vydavatele bývá časté právě u názvu různých spolků, asociací apod.

Stejně při vkládání autorů - příklad: na portálu existuje https://www.trhknih.cz/autor/99qlwn8k a https://www.trhknih.cz/autor/y0pfxniz (jednou "Philip G. Zimbardo", podruhé "Philip Zimbardo", časem možná někdo založí "Philip George Zimbardo").

Robot by mohl takové duplicity vyhledávat.

kam.o.ska 05. 01. 2021 v 14:15
Dobrý den,
vyhovovalo by mi, kdybych mohla nakoupit knihy za peníze, které mám na účtu za prodané knihy. Jen by si je TRHKNIH strhl a nemusela bych dávat novou platbu.
Děkuji Mirka

Vibazvi 11. 01. 2021 v 14:13
Dobrý den,

jen doplním k příspěvku lublet, že mi zde také schází možnost při prodeji přidat další vydání ke konkrétnímu titulu, jediná možnost je založit titul nový, jestli by šlo tady toto ošetřit a přidávat i jednotlivé vydání a taky bych se přimlouval za peněženku, ze které by se mohlo rovnou platit za nákup.

A ještě jestli by šlo, při zobrazení "sháním" rovnou u knih zobrazit dostupné vydání, počet nabídek a nejnižší prodejní cenu, tak jak je to u souvisejících knih. popřípadě jestli by to šlo volitelně zapnout i u knih v poličkách.

S přáním všeho nejlepšího do nového roku

VB

Marrak 11. 01. 2021 v 17:16
Velice by se hodila také featura, kdy by šlo rychle znovu vystavit knihy z objednávek, které byly stornovány (kupující nezaplatil v termínu)

Foodandfilms 13. 01. 2021 v 20:27
dobrý den, přeju úspěšný rok a taky se přimlouvám za balík na poštu, v případě menších lokalit zdaleka nejpraktičtější způsob doručení. zdravím

24alka 14. 01. 2021 v 11:53
Dobrý den. Jste suprový portál. Poprvé jsem vás objevila v prosinci 2019, kdy jsem sháněla knížky pro ségru na Vánoce. To jsem byla ještě neregistrovaný zákazník. V lednu 2020 jsem se zaregistrovala a do prosince jsem prodala 110 knížek. Takže spokojenost.
S poštou nemám problém. Teď mám zákaznickou kartu. Nemusím tedy vypisovat podací lístky. Též to jde online, ale to jsem ještě nezkoušela.
Akorát jednu nevýhodu vidím v tom, že knížky, které stojí 20 - 100Kč se hodně strhne.
Nebylo by možné třeba jen 5 - 6%?

Přeji vám mnoho úspěchu v novém roce.

MADELAIN 17. 01. 2021 v 06:27
Dobrý den,
co se týká odesílání - určitě doplnit o službu Balíkovna - balík do 5kg stojí 55 Kč / minimálmí rozměry 14 cm x 9 cm x 0,8 cm / a vyjde to levněji než Zásilkovna. V obou případech si zákazník zásilku vyzvedává. Takže by byly možné 3 způsoby doručení : ČP, Zásilkovna, Balíkovna - a to už si snad vybere každý.
Sama mám na prodej několik " těžkých " knih, u kterých bych nabídla Balíkovnu a poštovné by tak vyšlo o polovinu levněji - což není zanedbatelný rozdíl.
Dále bych chtěla upozornit prodávající aby dobře a pečlivě balili knihy - volně vložená kniha byť v bublinkové obálce se cestou může poškodit. Vždyť za knihu dostanete zaplaceno a kupující určitě nestojí o defekt.
Stačí trochu přemýšlet při balení.
Jinak Trhknih funguje bezvadně a je super - je to lepší a také pohodlnější než " bloudit " v antikváriátu ...

nadya 17. 01. 2021 v 23:06
Ještě bych se přimlouvala za nižší provizi za prodej. Neboť jsem zjistila, že hodně lidí zde nabízí knížky kdy vyjde poštovné hodně draho. Příklad třeba nějaká knížka která je do 500g, tak si účtují ceny mezi 65Kč až 80Kč./Myslím zaslání poštou/. A dokonce i 99Kč, což je přehané. Takže když vezmu třeba 2 knížky, tak se dostanu na úplně jinou cenu než bych mohla zaplatit. Nedalo by se s tím něco udělat? O některé knížky mám třeba zájem, ale když vidím tu částku za poštovné, tak si ji nekoupím. Chápu, že každý chce vydělat...

Kazimir 19. 01. 2021 v 19:34
Myslím, že každé nové vydání knihy má vlastní nové ISBN, takže je to vlastně jiná knížka z tohoto pohledu. A může mít i jiný obal, atd., takže bych to sjednocování moc nekomplikoval.
Dále si myslím, že cizojazyčné knihy by měly mít svůj web, nebo minimálně sekci či instanci. Jinak vznikne guláš, a když člověk hledá knížku jen tak jako inspiraci (nikoli přes vyhledávač), musel by procházet spoustu věcí zbytečně. Ono stačí ty kvanta americké (i jiné) literatury přeložené do češtiny.

Kazimir 19. 01. 2021 v 19:40
Pokud se nemýlím, tak služba Balík do balíkovny za 55 Kč je dostupná pouze pro uživatele se smlouvou s Českou poštou. Neboli můžete takový balík jako soukromá osoba vyzvedávat, ale nemůžete ho sami podávat. Pro e-shopy ale skvělá možnost zasílání zboží, však si toho již většina z nich povšimla a nabízí tuto službu jako konkurenční vůči zásilkovně. Rovněž tak pro antikvariáty např.

lublet 20. 01. 2021 v 13:06
Připojuji se k MADELAIN. Pro některé prodávající by to chtělo videokurz balení knih! Také mě překvapuje, jak velmi často (též u drahých knih za vyšší stokoruny) někteří prodávající neumí knihu zabalit aspoň do novin a jentak jí vloží do poštovní obálky, bublinkové obálky, nebo i (tenčího) kartonu, a dochází při přepravě k protržení, následkem čeho se kniha může škrábat nebo ušpinit. A naopak jsem byl i svědkem, že kniha byla zabalena na fest do opravdu tvrdého kartonového balíčku, zalepena kompletně několika vrstvami lepící pásky, že se nedala rozbalit, vznikl takový balíkový tank, musel jsem řezat nožem a bohužel při stříhání jsem ustřihl i část přebalu a nůžkami jsem vjel do stránek knihy (myslím, že situaci by zachránily noviny, pokud by kniha byla do nich zabalena). Myslím, že prodejci šetří na balném, byť u vyšších cen za knihu tuto šetřící mánii nechápu, ale možná by pomohlo, kdyby prodávající balné připočítali k poštovnému, aby mohli koupit profesionální obal (kartonovou obálku či kartonovou krabičku). Dále jsem tu zaznamenal prodejce, kteří knihy sbírají po knihovnách a snad i od popelnic, protože občas mi přijdou knížky špinavé, zaprášené, zanesené, i od zbytků jídla, nechápu tento přístup, který zamrzí. Přijaté knihy vždy šetrně čistím vodou s octem, ale všechno vyčistit nejde.

vladimir3043 21. 01. 2021 v 08:30
Už jsem psal pár postřehů do minulého blogu, ale zapadlo to. Sem se to každopádně hodí více.
Trhknih je skvělý a funkční portál, ale nikdo a nic není bohužel dokonalé a každý má své mouchy. :-)
A když už jsme u nich, tak mám i pár (konstruktivních) nápadů...

Cizojazyčné knihy by se měly nějak oddělit od českých do nějaké jiné sekce, dělá to už zde pod autory poněkud chaos.
Při zadávání nových knih do databáze by měla být určitě i kolonka jazyk, vazba (někdo nemá rád brožované / měkké vazby a hodně prodejců si to klidně zde zadává kam chce), funkce přidat další vydání, to aby se rovnou spojila s tím, co zde už je. A hlavně při zadání ISBN by mě měl systém upozornit, že zadávaná kniha už v databázi je. Aby se zbytečně neduplikovaly, když např. nebyly spojeny s jinými vydáními nebo byla pod chybně uvedeným jménem autora. I po zadání by měla jít ještě poopravit, což už nejde.

Téměř neměnný žebříček nejnabízenější knihy na úvodní straně je víceméně o ničem resp. jen o "ležácích a neprodejnostech". :-) Daleko více by mě zajímal žebříček nejprodávanější a nejžádanější knihy na TK.

Popis stavu objednaných knih by měl být vidět i po zaplacení objednávky a ne že až při obdržení, kdy si budou kupující matně vzpomínat, co tam prodejce vlastně uváděl za stav.

Věčně mi chodí adresy bez čísla popisného, protože v objednávce zde máte pouze kolonku jménem ulice (bez označení č.p.) Doplnit tam jednoduše ulice + č.p. je dlouhodobý problém a zbytečná hloupost, hlášeno už 10x. Doposud stále nijak neopraveno a bez reakce. :-(

Možnost vyjádřit se krátce a dodatečně k obdrženému negativnímu / neutrálnímu hodnocení by možná také nebylo na škodu. Vidět rovnou u přezdívek % poměr pozitivních hodnocení jako je to na Ebayi, Discogsu, Aukru... by hodně pomohlo tomu, aby se prodejci více snažili přiblížit ke 100% a nebyla jim negativní hodnocení tak lhostejná. Sám bych třeba u prodejce s menším než 90% ratingem byl už dost ostražitý a naopak s 99.9% bych byl úplně bez obav. Takhle musím zdlouhavě zkoumat a projíždět všechna hodnocení (nejde vyselektovat jen neutrální+negativní) před nákupem u prodejců. Ovšem někteří neregistrovaní kupující asi ani kolikrát neví, co to neutrální komentář je a udělují ho s textem odpovídajícím pozitivnímu. Co tady kolikrát čtu u některých neutr/neg. komentářů na titulní je k pláči/smíchu.

Rád bych jako prodejce měl právo sloučit objednávky jednoho kupujícího do jedné před odesláním (občas si kupující prostě hned nevšimne, že máte více zajímavých knih a vytvoří dvě za sebou) a potažmo třeba nechat zadat vyplatit i rozdíl v poštovném, když se to pak povede zaslat levněji. Bohužel nejde. Rozdělit balíky ČP na více produktů = balík na poštu, balík do ruky popřípadě i do balíkovny (to by snad také v blízké budoucnu měli využívat jednotlivci, nejen e-shopy). Také nejde. Vyjmout z velké objednávky knih jen jednu problematickou či nenalezenou knihu. Nejde. A tak stále píšete, zahlcujete servis TK a čekáte na zásah.

Možnost vypnout a posléze zapnout celý svůj obchod jedním kliknutím a ne jen po jednotlivých stránkách se 100 kusech by také bylo velmi užitečné a nápomocné.

Převést to do praxe bude dost náročné, ale i tak díky za zvážení alespoň něčeho. :-) Děkuji.

JR_da_Boss 21. 01. 2021 v 12:59
Velmi oceňuji možnost přidání knihy bez nutnosti schválení adminem. Nějak mi uniklo, že jde vkládat už i zahraniční literaturu, to je super! Určitě by to ale chtělo nějak filtrovat či vytvořit pro to samostatné kategorie. Plus možná možnost to propojit s českým vydáním. Když někdo nesežene knihu v češtině, ale třeba by si ji vzal v angličtině (a nenapadlo by ho si rozkliknout všechny knihy autora:-) ).
Určitě bych se přimlouval k možnosti pracovat s vydáními - slučovat, přidávat nové. A také možnost přidat knihu do série.
Plus nějak pořešit ty různé duplicity, jak zde již někdo psal, ať již knihy, autory, vydavatelství...
A také jak psal vladimir3043 zavést rating u hodnocení a/nebo možnost reagovat na hodnocení protistrany.
Každopádně ale za mě spokojenost, díky za super službu!

B-L-A-U-E-R 23. 01. 2021 v 23:48
Dobry den já jsem přešel z databaze knih a jsem spokojený . Jedna z věci proč jsem přišel jsem bylo to ,že nemám absolutně čas si s každým psát a to tady až na par lidí,kteří mají pocit ,ze je musím o stavu objednávky neustále informovat ,nemusim . Vím ,ze to tady za mě děla trh a to je super . Nic bych neměnil ,nemusím ani mít možnost reagovat na hodnocení . Mám zkušenosti s tím ,že vždycky se najde někdo ,kdo Vám chce pokazit hodnocení - to je všude . Jsem spokojený jak to je a moc děkuji za to jak to je. Mít 99,9 % vám nezajistí obchod . Musíte mít zajímavé knihy o které je zájem a nic jiného není třeba . Trh zajištuje ,že Vás nikdo nemůže okrást a to přece stačí . Reagovat na hodnocení jen vede k tomu ,že se člověk rozčiluje nad absolutní banalitou,znám to z databaze knih . Dlouhosahle dohady to je tam na denním pořádku . Za mě tedy super těch 15% dávám s velkou radosti ,protože vím ,ze trh za me děla mnoho práce . Děkuji

B-L-A-U-E-R 24. 01. 2021 v 00:00
A ještě k balení - já balim knihy do folie ,ale neutahuji ji a je to mnoho vrstev . Pote když hodíte knihu na zem je jako v bubline ,což ji chrání nebo do bublinkovych obálek . Je to strašně drahé a bohužel ne každý je spokojený ,takže někdy mi někdo napíše dobře zabaleno a někdy debilni balení . Těžko říct čím se člověk zavděčí a čím naopak .

MADELAIN 24. 01. 2021 v 07:38
ad B-L-A-U-E-R
balení - zabalte, jak myslíte, ale vždy je dobré mít na paměti, že kniha putuje a zákazník chce dostat své zboží v pořádku - nepoškozené ...

Arany 25. 01. 2021 v 12:22
Skvělé by bylo propojení s nějakou z databází knih ohledně hodnocení. Recenzí a hodnocení knih na tomto portále je poskrovnu a nemyslím, že se situace bude zlepšovat, protože na trh knih prostě lidé chodí za jiným účelem. A když prodáváte knihu, která vám třeba úplně nesedla, nedáte knize nízké hodnocení, protože tím ohrožujete svůj prodej.

ma.be 01. 02. 2021 v 14:05
Také bych se ráda vyjádřila k tématům, co se tu řeší:
Provize
Souhlasím s 15 %, trh knih za mě dělá práci a prostředníka. Jsem ráda, že nemusím hodiny trávit focením všech knih apod.

Cena dopravy
Někteří si stěžují, že si prodejce připočte pár korun a zákazník platí víc než skutečná cena poštovného, aniž by jim došlo, že bublinková fólie a kvalitní obálka také něco stojí. Proto bych ráda zdůraznila, že se nejedná jen o poštovné, ale jedná se o “náklady na dopravu”. Sice to je napsané někde v obchodních podmínkách, ale lidé nečtou a pak si stěžují a trh knih trochu alibisticky píše, že s termínem “balné” nepracuje.

Hodnocení
Nemyslím, že hodnotit by měla být povinost.
Souhlasím s tím, aby byla vidět hodnocení kupujícího i prodávajícího. Tím myslím, že prodejce může mít komentář udělen nespravedlivě a nemá šanci se hájit či říct svůj protinázor, takže moc nechápu proč mám dávat za stávajících podmínek kupujícímu komentář, když stejně není nikde vidět.
Pokud by hodnocení mělo mít nějaký větší význam než teď, tak bych byla ráda, kdyby mělo jasně stanovené parametry a bylo k věci, protože to, co kolikrát čtu na titulní stránce trhuknih je absolutně mimo.
Například aby lidé vyplnili jasný formulář-kniha byla odeslaná v termínu-odpovídá vydání-odpovídá stav-pár slov na vlastní komentář…

Obchodní podmínky a osobní předání
Dost kupujících si neuvědomuje, že tady prodávají obyčejní lidé a chtějí servis, jaký nenabízí žádný obchod –pokud jim kupující nezvolá do 20 minut od objednání, hned volají na trh knih, chtějí knihu odeslat ještě ten samý den, co ji objednali, diktují si cenu dopravy (kterou mají jiné e-shopy kolikrát i mnohem větší) apod.
Také se mi stává, že kupující týdny nereagují, když se chci dohodnout na osobním předání a nebo i bez omluvy nedorazí a nebo taky zkouší fígle jak nemuset předat předávací kód.
Z těchto důvodů si myslím, že i na osobní předání by měl být stanoven časový limit, než se objednávka stornuje a nebo by měl mít prodávající možnost ji stornovat sám.
Prodávající má nastavené své “obchodní podmínky” (kde a kdy je možnost osobního předání, cenu dopravy) a prodávající dodržuje i pravidla trhu knih a pokud toto kupující nerespektuje, měl by mít prodávající možnost se s tím efektivně vypořádat.

Cizojazyčné knihy
Trochu se toho obávám, protože i tak je na portálu dost chaosu – duplicity, autor je zadán víckrát, vydání jsou nesjednocená… Takže si myslím, že by měl být nejdřív udělám pořádek v české sekci.
A knihy by nově měly mít všechny kolonku “jazyk”.

samohyb 02. 02. 2021 v 17:37
Za mě tu chybí strašně fotky prodávaných knih. Už se mi stalo, že jsem vracel knihu za 500, protože prostě já a prodejce jsme měli rozdílný názor na to, co je slušný stav. Ve výsledku vznikají zbytečné hádky. A fotka je za 1000 slov. Když to stojí do stovky, čert to vem. Ale jsou i dražší a tam už nehodlám kupovat salát.

No a další věc, která mi vyloženě vadí je, že v košíku mám permanentně cca 30 knih, o které mám zájem, ale zrovna na ně nejsou prachy. Ale když chci něco koupit, musím všechny otevřít, postupně smazat a po nákupu pár vyvolených zase vrátit všechny ty ostatní. Stačilo by jen přidat možnost zaškrtnutím pokračovat k vyplnění údajů. (Dělám vše pouze na mobilu, netuším, jestli na desktopu to je jinak).

No a procházet nabídku prodejce by mohlo jít i třeba v rámci žánrů. Někdy je peklo prokousat se deseti tisíci knih, které člověka nezajímají, k těm deseti, které ano.

Ohledně provize, myslím si, že tak jak je zastropována nejmenší provize, měla by být zastropována i ta největší. Opravdu odmítám platit z knihy, kterou prodám za 8000 provizi 1200.
Proto zde pouze nakupuji a prodávám jinde.

Jinak se mi tu docela líbí. Obzvlášť minimalizace možnosti okradení je fajn, když vezmeme v potaz, kolik se poslední dobou vyrojilo zlodějů.

Trina 08. 02. 2021 v 19:35
Trh knih mi víceméně vyhovuje. Vadí mi jen, ze mnoho lidí má předražené poštovné a většinou jen zaslání Českou poštou. Já preferuji Zasilkovnu, pripadne PPL (ta se zde bohuzel nenabizi, pritom sluzba Balik pro tebe stoji jen 99 Kč), vse vychazi levneji nez Česká pošta a balik prijde vzdy rychleji. Sluzby České pošty neodpovídají jejich cenam. Chapu, ze ne kazdy ma po ruce Zasilkovnu, tak bych se primlouvala alespoň za sluzbu Balik na postu. Casto jsou zde nabizene ceny pouzitych knih s poštovnym velmi podobné cenam novych knih. Obzvlast u knih, ktere ma mnoho lidi v poptávce, tam se ceny casto šplhají nesmyslne vysoko, jako by prodavajici nevedel, ze kniha se da koupit nova v 20 jinych knihkupectvich, nejde o zadny unikat. To, ze ji ma nekdo v poptavce jeste neznamena, ze ji koupi za nesmyslne vysokou cenu. Co se týká spatneho zabaleni knih a jejich poskozeni nebo jineho stavu nez byl uveden, resim podanim reklamace, kterou Trh knih vzdy vyresil. Zabalit do kartonu, ktery ma snad kazdy doma (vetsina lidi nakupuje na internetu a ma doma aspon par krabic od balíků nebo od bot), by nemel být problem.

Brook 11. 02. 2021 v 00:38
Hrubě se mi nelíbí, že když prodám najednou např. 10 knih po 30 Kč, TrhKnih mi strhne z 300 Kč 110 Kč, což je provize 36,7 % Zdravý rozum mi říká, že provize by měla být 15%, tedy 45 Kč. To se mi zdá velmi neseriozní až nehorázné. Spíš by měl TrhKnik zvýhodňovat prodejce, kteří prodají knihy za určitou kumulovanou sumu tím, že by jim o nějaké procento snížil výši provize.

MADELAIN 11. 02. 2021 v 06:47
ad Brook
Souhlasím s vaším příspěvkem. Když jsem se před léty zaregistrovala na Trhknih, tak to bylo jednotné -15% z prodané knihy a minimílní provize 11 Kč z prodané knihy je novinka. Měli by se zamyslet a nějak to pořešit - opravdu je to z jejich strany neseriozní přístup. JAKÝ MÁ NÁZOR NA PŘÍSPĚVEK TRHKNIH ? Jistě nejsem jediná koho to zajímá, Děkuji za odpověď. **********************************************************************************

sukulent 11. 02. 2021 v 18:46
Dobrý den,
nakupuji na trhu knih poměrně často a uvítala bych, pokud při koupi od jednoho prodejce by bylo možné zadat
v řazení autora a vyjely by mně tak všechny knihy daného autora, které má k dispozici prodejce. Řazení od A - Z nebo ceny atd. nevyhovuje, pokud prodejce nabízí třeba 1000 knih. Toto má lepší ošetřena databáze knih, ale zase trh knih mám raději z toho důvodu, že podmínky prodeje jsou jasně dány. Samozřejmě v první fázi si mohu zadat autora, ale pak stejně musím rozklepávat jednotlivé knihy. Většinou mívají prodejci z antikvariátů více knih od stejného autora- raději si vezmu od prodejce najednou více knih autora, kterého mám v oblibě, ale nebaví mně toto hledání. Dalo by se s tím něco dělat?

mf21 12. 02. 2021 v 14:25
To se nám to tady pěkně rozjelo. Já osobně mám aktuálně problém s poznámkami u objednávek, jako jsou Dobírka... Pochopím že spousta lidí, neřeší, nečte. Co mě bohužel překvapuje ještě více, že ani na opakovanou zprávu TrhKnih nereaguje. To je prosím prozákaznický přístup za 15% provize? Neustálé problémy s Osobním převzetím jsem vyřešil zrušením této možnosti. To bylo vyloženě tragické.

Rhogog 12. 02. 2021 v 23:51
Díky trhu knih jsem se zbavil spousty knih, na které by se jinak dál prášilo, takže s poplatky jsem smířen. V antiku by mi za ně dali tak možná 5 kč za kus. Možná. Kdyby nebyl COSHIT-19 a všechno nebylo stejně zavřený.

Je tu aspoň pro mě o dost lepší prostředí na prodej než třeba databáze knih, tam to byl vopruz se furt s každým dohadovat. Tady je jednoduchý postup s maximální eliminací dohadování. A nemožnost kontaktovat předem taky dobrá, nikdo neprudí ohledně stavu/fotek knih. Lidi to sice zkoušejí přes poznámky, ale nezaplatí a čekají na mé vyjádření které jim nemám jak poslat. Asi neumí číst ta varování, nevím proč si pak kupují knihy když neumí číst, asi nemají toaletní papír. Takže celkově jsem spokojen, určitě tu budu prodávat dál.

Návrhy na zlepšení:
1. Lepší filtrování knih od jednoho prodejce, když jich tam má 10 000 tak to všechno procházet po stránkách nemůžu.
2. Balíkovna jak zaznělo v předchozích komentářích

Whispere 02. 03. 2021 v 15:30
Mně by se líbilo mít možnost u poptávání knih zadat cenu za kterou jsem ochoten to koupit. Aktuálně u jedné knihy, kterou poptávám jen přibývá počet poptávajících lidí a maily z TrhKnih mi chodí do Hromadných v e-mailu, takže si jich všimnu pozdě. Přitom bych rád takové lidi přeplatil. DatabazeKnih.cz to mají.

melda1973 05. 03. 2021 v 23:35
fungujete dobře, bavíte mne ,baví mne komunikace s lidmi, od kterých kupuji anebo prodávám...palce nahoru a přeji úspěch a vše s tím spojené....

TKprodej 11. 03. 2021 v 13:41
Dobrý den, obávám se, že mnoho zde vyřčených návrhů vyřešeno nebude, protože Trhknih.cz je zcela a především vytvořen za účelem vydělávání peněz, což se mu daří a nemám mu to za zlé. A i při současném stavu a nedokonalostech se mu vydělávat peníze velmi dobře daří a práce spojená s dalšími inovacemi je příliš časově náročná a současný zisk je stabilní, rostoucí, takže motivace ke zlepšování je myslím mizivá. Už to že zde není jediná reakce na návrhy o něčem svědčí :-)

MADELAIN 13. 03. 2021 v 06:34
TRHKNIH je dle mého názoru výborný projekt. Jeho prostřednictvím jsem nejen prodala knihy, které se mi nahromadily v knihovně, ale také jsem koupila knihy, které jsem sháněla a za vyhovující cenu. V běžném antikvariátu vezmou jen nejlepší knihy za minimum Kč, nemluvě o tom, že jsou v této době zavření.
Samozřejmě - vždy je co zlepšovat a myslím, že i zde se na tom pracuje, jen to chce čas. Nicméně nějaké vyjádření z jejich strany na návrhy také očekávám.

veliovio 18. 03. 2021 v 17:35
Uvítal bych možnost, aby se v profilu prodávajícího u jeho hodnocení od kupujících, které je negativní, zobrazila zároveň i reakce prodávajícího. Je to z důvodu, že některé negativní komentáře mohou být zcela nesmyslné a neodpovídající realitě a prodávajíci to tak může vysvětlit.

cahous 19. 03. 2021 v 08:58
Líbí se mi možnost platit bitcoinem, ale kdyby šlo platbu v bitcoinu i vyplatit, to by byla teprve pecka.

A opravdu chybí možnost vkládat fotky, to je největší nedostatek zatím.

vladimir3043 30. 03. 2021 v 07:46
Od 1. 4. 2021 zdražuje opět tiše a plíživě (loni to zamaskovala službou D+1) Česká pošta doporučené dopisy o + 5,-- Kč, kterými se zasilají knihy na TK nejčastěji. :-(

https://www.penize.cz/doprava/425475-posta-zdrazi-slozenky-a-doporucena-psani-dotkne-se-to-i-davek

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.